Verplichte keuring privé-waterafvoer Wijtschate

Op 24 februari 2023, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Goed bestuur

Tijdens de recente werken in de dorpskom van Wijtschate werd er voorzien in een gescheiden rioleringsstelsel. Dat laat toe om het afvalwater beter te zuiveren. Als gevolg hiervan werden ook alle bewoners van deze straten opnieuw aangesloten op dit rioleringsstelsel, al dan niet gesplitst (afhankelijk of de bestaande toestand dit toeliet zonder kappen en breken). De werken werden een aantal maanden geleden afgerond.

Groot was echter de verbazing toen recent een brief in de bus viel dat de bewoners nog slechts een aantal maanden restten om een bewijs van keuring van de privé-waterafvoer af te leveren. Naar verluidt zouden er 230 dergelijke brieven verzonden zijn.

Raadslid Ivo Fonteyne (N-VA) : “Hoe is het in godsnaam mogelijk dat zoveel gezinnen niet op de hoogte waren van die verplichte keuring? Die keuring, die al rap 150 à 200 euro kost, moet door de bewoners zelf voorzien worden, zelfs diegenen die op hun privé-eigendom geen wijzigingen gemaakt hebben of dienden te maken. Blijkbaar was die boodschap bij de start en tijdens de werken door de onderaannemer niet overal meegegeven, en werd dit ook niet door de gemeente gecommuniceerd.”

Om dergelijke problemen uit de weg te gaan, doen bepaalde steden en gemeenten zoals Ieper een openbare aanbesteding voor deze keuring, waardoor de kost voor de burger nihil is. Bovendien worden ook alle contacten met de aannemer en keuringsinstantie door die gemeenten verzorgd, zodat ook voor het samenstellen van het dossier de burger volledig ontzorgd wordt. Op die manier kunnen de maatschappelijke kosten tot een minimum beperkt worden.

N-VA bestuurslid Kristof Vandenbussche : “Wij vinden het jammer dat gemeente Heuvelland hier ook niet in tussenkomt, ondanks aandringen van onze kant. En dus moet iedere burger dit maar zelf  zien te regelen. We vinden dit onwrikbaar standpunt zeer hard, gelet op de vele vertragingen en ongemakken die de Wijtschaatse bevolking de afgelopen jaren heeft moeten doorstaan. Zeker in een gemeente waar de kwaliteit van het afvalwater nog te wensen overlaat, is het belangrijk een zo groot mogelijk draagvlak voor dergelijke infrastructuurwerken te creëren. Onlangs kende minister Demir trouwens nog een subsidie van 247.500 euro toe voor een rioleringsproject in Westouter.”

Stefaan Herbout, voorzitter N-VA Heuvelland : “We hopen toch dat de geesten bij het gemeentebestuur op dat vlak nog zullen rijpen. Bijvoorbeeld door te helpen met het samenstellen van het dossier, of het organiseren van een openbare aanbesteding voor de keuring, of alsnog een tegemoetkoming in het bedrag dat voor de keuring dient betaald te worden. Er volgen immers nog rioleringswerken in Heuvelland, zoals binnenkort in Dranouter. We blijven aandringen op een oplossing en zullen dan ook het dossier op de gemeenteraad aankaarten en een aantal vragen stellen.”

De meerderheidspartij gaf toe dat er fouten gemaakt werden in de communicatie terzake, maar een echte oplossing kwam er niet uit de bus. Meer nog : wie geen keuring laat uitvoeren zal op termijn de politie aan de deur krijgen en er zal een PV naar het parket worden doorgestuurd. Gemeente wil geen groepsaankoop en zal ook niet in de kosten tussenkomen. In plaats dus van de hand in eigen boezem te steken en naar oplossingen te zoeken, wordt de verantwoordelijkheid weeral eens op een ander gestoken. O.m. op minister Zuhal Demir die de wetgeving terzake verstrengde, alsook op onze mandatarissen die in de vorige legislatuur mede beslist hadden geen subsidies toe te kennen voor keuringen. In onze ogen is het echter eerbaar om af en toe eens van gedacht te veranderen als men ziet dat iets fout loopt! Dat we luisteren naar de noden en verzuchtingen van de mensen, en dit op de gemeenteraad "durven" te brengen, bestempelde de burgemeester al meermaals als populistische steekvlampolitiek. Asjemenou, maar we laten ons niet kisten en we doen voort!

Voorts kende het gemeentebestuur een gift van 500€ toe voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Wij vinden uiteraard ook dat die mensen hulp nodig hebben, maar anderzijds weigert het bestuur nog altijd om de MUG-heli te steunen, die toch ook in eigen land jaarlijks 40 extra mensenlevens redt. Een beetje hypocriet, niet?

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is