Uit de gemeenteraad van 29 november 2021

Op 30 november 2021, over deze onderwerpen: Cultuur, Gemeenteraad

Onze N-VA-fractie stelde bij monde van raadslid Ivo Fonteyne enkele vragen op de gemeenteraad van 29 november:

- Pimpen van elektriciteitskasten : in de GR van september 2020 had onze fractie een voorstel ingediend om enkele elektriciteitskasten in Heuvelland te verfraaien met street-art. Lokale kunstenaars, (amateur)fotografen, inwoners, vriendenkringen of verenigingen zouden dan bijvoorbeeld hun creativiteit kunnen botvieren en alzo die lelijke kasten een fraaier uitzicht geven. De meerderheidspartij vond dat toen een goed voorstel en beloofde daar in de komende maanden werk van te maken. Op onze vraag of er daar al iets mee gebeurd is, antwoordde de schepen van cultuur dat daar binnenkort werk van gemaakt wordt. We kijken ernaar uit!

- Boetes voor sluikstorten: Begin dit jaar heeft onze N-VA-fractie mede het retributiereglement op sluikstorten goedgekeurd. Er werden toen boetes van 250 tot 600 euro + eventueel opruimkosten afgesproken. Ook zouden die GAS-boetes efficiënter en sneller afgedwongen kunnen worden. Deze maatregel kwam ook uitvoerig in de pers. Op onze vraag hoeveel boetes er ondertussen al uitgeschreven werden dit jaar antwoordde de schepen van milieu : Eén! Hij argumenteerde dit pover cijfer als volgt:

- Vroeger was het de politie die verbaliseerde, thans zijn er GAS-ambtenaren van de gemeente die die vaststellingen moeten doen, maar die mensen waren in 2021 nog grotendeels in opleiding daarvoor. Met dit argument kunnen we leven, maar we vragen ons toch af waarom die opleiding en de implementatie een jaar moet duren?

- De gemeente beschikt over een mobiele camera die het sluikstorten kan registreren. Volgens de schepen vergt de opstelling daarvan heel wat inspanning en werk en tijd. Dit argument kunnen we echter niet aanvaarden! Of is het de bedoeling om die camera wat stof te laten vergaren in één of ander gemeentelokaal misschien? Er schort dus wel degelijk iets aan de (wil tot) handhaving!

 

Voorts werden volgende punten aangenomen op de recente gemeenteraad:

- De prijs voor ophaling van grof huisvuil op afroep wordt aangepast aan de reële kostprijs en wordt duurder. Het containerpark blijft op zaterdag één uur langer open, en de maandagopening wordt vervangen door een dinsdagopening.

- De (covid-)korting op de toeristische logiesbelasting voor de meeste vakantieverblijven blijft behouden op 50%.

- Er wordt een inspraakmogelijkheid in het leven geroepen voor burgers die een pertinente vraag willen stellen op de gemeenteraad. Dit moet uiteraard een vraag betreffen die tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoort. 80 handtekeningen volstaan om dergelijk punt op de agenda te krijgen.

- De medewerkers van de gemeente kunnen hun eindejaarspremie desgewenst omzetten in een fietslease.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is