Postuum ereburgerschap van Heuvelland voor Piet Hardeman

Op 22 juni 2023, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Op dinsdag 30 mei is Piet Hardeman onverwachts overleden. Piet was geboren en getogen in Westouter, waar hij samen met zijn vrouw Els op de Goeberg woonde.

Piet zette zich al sinds de jaren 70 in voor natuurbehoud en was pionier van de natuurbeweging. Zo kocht hij, begin de jaren 80, de eerste 0,2 ha in het huidige domein van het Eeuwenhout, om daarna door de gemeente te worden aangemaand het verwaarloosde terrein op te ruimen. Het was het prille begin van natuurbescherming.

Doorheen de jaren kon Piet echter hier en daar een bijkomend stuk verwerven, en zo groeiden de natuurgebieden in Heuvelland gestaag verder.  Binnen onze gemeentegrenzen kunnen we nu, mee dankzij hem, rekenen op 95 ha topnatuur.  

Hij richtte “Natuurfonds Westland” mee op, wat uiteindelijk uitmondde in “Natuurpunt De Bron”, een erkende regionale milieuvereniging actief tussen Ijzer en Leie. 

Ook lag hij mee aan het ontstaan van de vzw Grote Routepaden. In Heuvelland ontwierp hij zo tal van wandelroutes waarvan er ook twee buiten Vlaanderen alom geprezen worden: de Tweebergenwandelroute en het Stiltepad. 

Hij was ook voorzitter van de Stichting Marguerite Yourcenar, die natuur en landschap verenigt met literatuur en cultuur. Hij vormde en onderhield op die manier vele internationale contacten.

Hij stond ook mee aan de wieg van vzw Trage Wegen, die zich inzet voor herstel, bescherming en (her)inrichting van de oude, landelijke veldwegen. Wanneer op de gemeenteraad een verlegging of schrapping van een dergelijke weg op de agenda stond, bekeek hij dit steeds met een kritisch oog.  Hij bracht ook het terug openen van sentier 54, gekend als “de bossenstraat” meermaals onder de aandacht. Hij zou fier geweest zijn dat hij mee zijn steentje kon bijdragen om op die manier een veilige verbinding tussen Wijtschate en de Palingbeek te bewerkstelligen. 

Ook trachtte hij via de politiek onze samenleving mee vorm te geven en kwam bij de verkiezingen regelmatig op voor Agalev, het latere Groen. Hij was ook betrokken in de “gedachtenistuin Vluchtelingen” te Westouter.

Soms echter ook botste het natuurbehoud met andere belangen, wat dan wel eens voor misverstanden of wantrouwen zorgde. Piet kon met een bepaalde stugheid en volharding zijn standpunt verdedigen, maar uiteindelijk werd toch meestal een compromis gevonden, met de overheid, of met een landbouwer. De resultaten mogen dan ook gezien zijn.

Piet gaf zo, op een onuitwisbare manier, mee vorm aan ons landschap. Hij zette onze gemeente op de kaart van de zachte recreatie, en laat een grote natuurerfenis achter.

Kristof Vandenbussche (bestuurslid N-VA Heuvelland) : "Piet was tot op de laatste dag van zijn leven nog kerngezond, en leek wel 100 jaar te kunnen worden. Misschien dat we daardoor tijdens zijn leven er niet genoeg aan gedacht hebben om hem ook op gepaste wijze te eren. Vandaar dat onze N-VA fractie in de gemeenteraad van 26 juni 2023 het voorstel indiende om Piet postuum het ereburgerschap van Heuvelland toe te kennen"

Dit voorstel werd goedgekeurd in de gemeenteraad.

Er komen zeker nog herdenkingsmomenten, en we we stellen voor dit ereburgerschap tijdens een van die momenten aan zijn familie te overhandigen.  

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is