N-VA in Heuvelland leeft!

Op 25 februari 2020, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Goed bestuur

Dat de N-VA in Heuvelland leeft zult u bemerken in dit artikel, met onder meer de aanstelling van ons nieuw gemeenteraadslid Caroline Ryde en de uiteindelijke start van de renovatie van de Lijstermolen dankzij de toekenning subsidies door de N-VA. Ook volgen we onder andere de komende openbare werken in Dranouter dorp op en pakken we zwerfvuil aan.

We blijven inderdaad niet bij de pakken. Zowel vóór, tijdens, na en buiten de gemeenteraad laten we onze stem horen, en luisteren we naar wat leeft bij de mensen.

Op de gemeenteraad van 24 februari konden wij als oppositiepartij onze stempel drukken op volgende zaken:

Uiteraard de eedaflegging van Caroline Ryde als  nieuw gemeenteraadslid in de plaats van Ward Dierickx. Hierbij wensen we Caroline alle succes toe en danken we Ward uitdrukkelijk voor zijn inzet de voorbije jaren voor de gemeente Heuvelland. Caroline neemt voortaan haar zitje in naast Ivo in de gemeenteraad. Terwijl Miguel zetelt in het Bijzonder Comité voor sociale zaken. Bij hen kunt u steeds terecht voor alle vragen, alsook uiteraard bij de bestuursleden van N-VA Heuvelland (zie “Wie is Wie”)

Eindelijk wordt er werk gemaakt van de renovatie van de Lijstermolen op de Rodeberg! Na jarenlang aanslepen heeft huidig N-VA-minister van onroerend Erfgoed Matthias Diependaele ervoor gezorgd dat er belangrijke subsidies vrijgemaakt worden voor deze renovatie om alzo de lijstermolen in al zijn glorie te kunnen herstellen.

Volgend jaar starten de rioleringswerken in Dranouter en tegelijkertijd wordt de dorpskern vernieuwd. Dit zal onvermijdelijk hinder en last veroorzaken bij zowel zelfstandigen, horeca-uitbaters, bewoners en toeristen. Daarom pleiten wij er nu al voor om de werken op de voet te volgen vanuit de gemeente, en duidelijke afspraken te maken wie de werken zal opvolgen, wie de communicatie met handelszaken en inwoners zal doen, waar mensen terecht kunnen met vragen en klachten, enz.

Raadslid Ivo Fonteyne haalde het grote probleem van zwerfvuil aan. We hebben immers de indruk dat dit fenomeen in Heuvelland zeker niet afneemt, integendeel o.i. neemt het nog toe niettegenstaande allerlei lovenswaardige initiatieven zoals die van de mooimakers, de zwerfvuilactie 14 maart waar ook N-VA Heuvelland aan meewerkt, enzovoort.  

Onze vraagstelling was tweeërlei:

  1. We vragen ons af of er wel degelijk en accuraat opgetreden wordt tegenover de vervuilers? Hoeveel keer werd de mobiele camera ingezet en welk gevolg werd eraan gegeven. Hoeveel boetes werden er uitgeschreven (al dan niet GAS-boetes), …
  2. anderszijds vragen we bijkomende maatregelen zoals:
  • infrastuctuur : vangnetten, bijkomende vuilnisbakken, …
  • sensibilisering en communicatie : nog meer de mensen wijzen op hun verantwoordelijkheid
  • nog grotere bestraffing, moet niet altijd geldelijk zijn. Eventueel als alternatief werkstraf opleggen, bijvoorbeeld een bepaald traject zwerfvuilvrij maken. Dit voor overtreders die hieraan de voorkeur geven of voor mensen die het financieel niet zo breed hebben.

Schepen JP Geelhand gaf toe dat het soms dweilen met de kraan open is. Wat betreft onze vraag omtrent de bestraffing gaf hij aan dat er in de voorbije legislatuur 13 (!) dossiers afgerond werden  waarbij een dader geïdentificeerd en veroordeeld werd. In totaal werd ca. 9000 euro schadevergoeding verkregen. De laatste jaren werd het gebruik van de mobiele camera versterkt. In 2019 en 2020 werden er alzo 15 sluikstorters betrapt. Elk van hen krijgt een PV en wordt vervolgd voor het sluikstorten. Voorts gaf de schepen toe dat de voorziene GAS-boetes in het zonaal politiereglement eigenlijk te laag zijn (tussen de 75 en 150 euro). In de politiezone zou voorgesteld worden om de GAS-boete voor sluikstorten te verhogen van 200 tot 350 euro. De kosten voor het opruimen kunnen dan nog altijd daarbovenop doorgerekend worden. De voltallige gemeenteraad kon zich vinden in dit voorstel. In ieder geval volgen we dit van nabij op.

Tot slot toonden wij ons ongenoegen in de gemeenteraad omtrent de opmaak van een nieuwe beheersovereenkomst voor het personeel van de gemeente. In deze toch wel ingrijpende materie werden wij als oppositiepartij niet eens betrokken, en dat vinden wij bijzonder jammer! We hebben ons dan ook onthouden bij de stemming.

Ziezo, dit was een greep uit onze recente tussenkomsten. We wensen u hierbij ook nog uit te nodigen op een boeiende gespreksavond met Wilfried Vandaele, dit in OC De Klaverhulle te Wijtschate op vrijdag 20 maart om 20u. Iedereen welkom!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is