U bent hier
N-VA Heuvelland betreurt stemmingmakerij rond fietspad Dranouter-Loker
N-VA Heuvelland neemt kennis van het feit dat de burgemeester een petitie opstart rond de aanleg van een fietspad tussen Dranouter en Loker, i.v.m. het negatieve advies dat Onroerend Erfgoed gaf omdat de (beschermde) muur deels onder het maaiveld zou verdwijnen.
Het is daarbij zeer bizar dat de burgemeester zelf deze stap zet, gelet op de vele mogelijkheden tot overleg, waarvan men blijkbaar geen gebruik heeft gemaakt. Het is dan ook duidelijk dat Gemeentebelangen dit advies enkel heeft aangegrepen om zichzelf in de kijker te plaatsen. Dit is trouwens al de derde keer op korte termijn dat men in die zin de confrontatie opzoekt.
Wij merken dat de Heuvellander het constante gestook ondertussen meer dan beu is, en we roepen de burgemeester op om hiermee te stoppen. Het dient tot niets, en zet onze gemeente, en de politiek in het algemeen, in een slecht daglicht.
Minister Diependaele (Onroerend Erfgoed):
“Ik betreur dat de burgemeester kiest voor de confrontatie in dit dossier. De deur van mijn administratie heeft steeds open gestaan om tot een oplossing te komen. De burgemeester heeft in andere erfgoeddossiers de mond vol van overleg, maar dat geldt helaas niet in dit dossier. Een fietspad kan op de voorgestelde locatie, de enige voorwaarden die worden opgelegd is om de buitenste muur van het monument vrij te houden, ook belangrijk voor de afwatering. Daarnaast moeten er ook afspraken gemaakt worden over de uitvoering van de strook, zodat dit netjes past bij de herdenkingsplaats. Als minister van onroerend erfgoed vind ik het belangrijk dat we onze WO I herdenkingssites met het nodige respect behandelen. Delen van de muur bedekken zoals de burgemeester nu zonder overleg voorstelt kan natuurlijk niet bij een beschermd monument. Ik roep de burgemeester dan ook op om rond de tafel te zitten, in het belang ons Vlaams erfgoed, de fietsveiligheid van zijn inwoners én van de vele wielertoeristen die de streek aandoen.”
Ter aanvulling:
Hierbij een reconstructie van dit dossier zoals het bij de dienst Onroerend Erfgoed verlopen is.
“Wij gaven in augustus 2023 een gunstig advies met voorwaarden op een eerdere versie van deze aanvraag. In deze versie bleef de gracht behouden en stelden wij als voorwaarde dat de werken geen schade aan de muur van de begraafplaats mocht veroorzaken.
In maart 2024 kregen wij opnieuw de vraag om advies uit te brengen op een gewijzigde versie van de plannen. Deze wijziging is niet in preadvies met ons besproken.
In deze nieuwe plannen wordt de gracht gedempt en verdwijnt een groot deel van de muur van Locre 10 cemetery, beschermd als monument bij MB van 22 januari 2009, onder het maaiveld.
De muur is beschreven in het beschermingsbesluit en is dus een erfgoedelement van de militaire begraafplaats.
De huidige toestand, mét gracht, is overigens in 2014 gerealiseerd door het Agentschap Wegen en Verkeer in samenspraak met de CWGC en ons agentschap en is een herstel van het origineel ontwerp uit de jaren 1920.
De heraanleg van de gracht werd toen ook gemotiveerd vanuit een goede afvoer van het oppervlaktewater op het wegdek en een betere consolidatie van de ommuring van de begraafplaats.
De aanleg van het fietspad, zoals het ontwerp nu voorzien is, zal afbreuk doen aan (het herstel van) het originele ontwerp van de militaire begraafplaats en de erfgoedwaarden zoals beschreven in het beschermingsbesluit.
Daarom verkiezen wij alternatieven waarin de gracht en de toegang tot de begraafplaats behouden blijft."