MUG-heli kan rekenen op inwoners Heuvelland

Op 31 januari 2023, over deze onderwerpen: MUG-helikopter

Dokter Nicolas Müller kwam op 26 januari laatstleden gaarne afgezakt naar Heuvelland om andermaal een cheque van 2.600 euro in ontvangst te nemen. Dit is de opbrengst van de kraslotenactie die het MUGheli-Actieteam Heuvelland in 2022 georganiseerd had in onze gemeente.

Dr. Nico Müller is anesthesist, spoedarts en directeur van het Instituut voor Medische  Dringende Hulpverlening in onze provincie. Hij is de begeesterende kracht achter de MUG-helikopter, samen met het hele team aan spoedartsen, spoed-verpleegkundigen en piloten.

Helden in de lucht (VTM reeks), of dringende medische hulpverlening met een helikopter, heeft ook in ons land grote voordelen. Onze provincie heeft als enige in Vlaanderen een dergelijke MUG-helikopter in dienst. De MUG-Heli betekent voor een groeiend aantal mensen echt het verschil tussen leven en dood. De MUG-heli voert jaarlijks tussen zonsopgang en zonsondergang meer dan 700 tussenkomsten uit bij levensbedreigende aandoeningen ten gevolge van ziekte of ongeval. Hij wordt door de noodcentrale 112 uitgestuurd naar plaatsen waar slachtoffers via de weg moeilijk of niet kunnen bereikt worden.

De MUG-heli is ook enorm belangrijk  als een back-up wanneer de lokale grondgebonden MUG-diensten al een andere opdracht uitvoeren. Dank zij deze interventies kunnen 95% van de West-Vlamingen binnen de 15 minuten worden bereikt. Het is aangetoond dat jaarlijks 40 extra mensenlevens worden gered die niet door gewone MUG-diensten hadden kunnen gered worden. Men is niet alleen snel ter plaatse, men is ook snel terug in het juiste ziekenhuis. Deze kostbare minuten kunnen belangrijk zijn voor het redden van een mensenleven.

Voor de financiering (zo’n 800.000 euro per jaar) hangt de MUG-heli af van bijdragen van Provincie, steden en gemeenten, alsook van sponsoring, giften en acties allerhande. Een klein aantal Westvlaamse gemeenten vertikken het echter nog steeds om de heli financieel te ondersteunen. Ook het Heuvellandse gemeentebestuur blijft weigeren. Vandaar dat we opnieuw via de MUGheli-actie bij de bevolking van Heuvelland zijn gaan aankloppen, met een mooi resultaat.  In de voorbije vier jaar hebben we al 10.700 euro kunnen schenken. Bedankt inwoners van Heuvelland en de talrijke handelszaken die prijzen geschonken hebben!

Op de foto (vlnr) : Ivo Fonteyne, Dr. Nico Müller, Stefaan Herbout, Miguel Thevelein

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is