Minister Demir investeert 50.000 euro in groen-blauwe ontmoetingsplek te Westouter

Op 27 juni 2022, over deze onderwerpen: Goed bestuur

Minister van Omgeving Zuhal Demir keurde zopas 66 nieuwe plattelandsprojecten goed verspreid over heel Vlaanderen. Daarmee ondersteunt ze de sociale leefbaarheid op het platteland, stimuleert ze de lokale economie en versterkt ze de landschapskwaliteit. Een van de gekozen projecten is een nieuwe groen-blauwe ontmoetingsplek in centrum Westouter.

In 2021 werden in alle Vlaamse provincies oproepen gelanceerd voor projecten die de omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland versterken. Diverse plattelandsactoren, waaronder lokale besturen en verenigingen die op het platteland actief zijn, konden een project indienen.

Zo konden er projecten ingediend worden rond aanleg, beheer en onderhoud van groene ontmoetingsplekken, zoals het project te Westouter. Dat kan rekenen op een ondersteuning ter waarde van 49.866,52 euro. In 2021 werd de gemeente Heuvelland eigenaar van circa 2,5 ha weiland in het centrum van Westouter. De weide wordt begrensd door de Franse Beek. Op de plaats waar de beek de projectzone binnenkomt maakt ze een 90 graden bocht. Deze bocht vertraagt de afvoer van water in de beek en verhoogt het risico op overstromingen. Het wegwerken van dit risico en het voorzien van extra waterberging is de directe aanleiding om de weides een nieuwe invulling te geven. Maar de ambities van de gemeente liggen hoger. De 'Meersen van Westouter' moet een nieuwe ontmoetingsplek worden voor bewoner en bezoeker van Westouter. Berging van water, avontuurlijke ravotzone, rust- en ontmoetingsplek langs het water, een wandel- en fietsdoorsteek, extra natuur, een groene tijdelijke evenementenparking, een fruitboomgaard, deze en andere functies komen hier samen. Gezinnen met kinderen, jeugdbewegingen, buurtbewoners, de zachte recreant, de senior, iedereen is welkom op deze intergenerationele ontmoetingsplek.

“Wij zijn heel tevreden dat minister Demir investeert in Heuvelland. Wij koesteren het landelijke karakter van onze gemeente. Zo’n duwtje in de rug helpt om ons platteland te versterken,” zegt Ivo Fonteyne (gemeenteraadslid N-VA). “Oorspronkelijk was er daar dus ook een groene randparking gepland, om de overlast van al dan niet fout geparkeerde wagens in de dorpskern in drukke toeristische periodes wat te temperen, maar het gemeentebestuur wil nu enkel een tijdelijke parking bij evenementen voorzien. Dit in tegenspraak met een verkiezingsbelofte van de meerderheidspartij. Jammer! Anderzijds begrijpen we ook wel dat een permanente randparking daar misschien niet op zijn plaats is, maar allicht zijn er andere mogelijkheden nabij de dorpskom om zo'n parking te creëren. We blijven daarvoor ijveren”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is