Minibus de Heuvellink bevordert mobiliteit in Heuvelland

Op 27 januari 2016, over deze onderwerpen: Goed bestuur, Kinderopvang, Mobiliteit, Senioren, Sociaal beleid

Minibus De Heuvellink bevordert mobiliteit in Heuvelland

 

Wat oorspronkelijk een onschuldig idee onder vrienden was, is uitgegroeid tot een vaste waarde binnen Heuvelland. De Heuvellink, een bus die vooral senioren uit Heuvelland mobiel wou maken, bestaat ondertussen al bijna twee jaar en is uitgegroeid tot een onmisbaar vervoersmiddel in deze plattelandsstreek.

Dat het niet evident is om het openbaar vervoer te gebruiken in Heuvelland hoeven we je niet meer te vertellen. De problematiek van de mobiliteitsarmoede op het platteland is groter dan we op het eerste gezicht zouden verwachten. Vooral senioren ervaren de nadelen van het uitgestrekte gebied. Al jaren drongen de senioren bij de betrokken politici sterk aan om naar oplossingen te zoeken voor deze vervoersarmoede. Daar moest iets aan gedaan worden, vonden enkele vrienden uit Heuvelland.

Het gemotiveerde groepje stak de koppen bijeen en kwam uiteindelijk bij de ideale oplossing: de Heuvellink. Met als doel senioren uit hun sociaal isolement te halen zouden ze een nieuwe vzw oprichten. Daar hoorde uiteindelijk ook een busje bij dat dezelfde naam kreeg. Dit Heuvellinkbusje zou - als proefproject- voor één jaar de inwoners naar hun bestemming brengen. In eerste instantie zou de Heuvellink zich enkel richten tot senioren, maar nadien zou het bedoeling zijn dat deze dienstverlening ook zou opengetrokken worden naar andere bevolkingsgroepen.

In Januari 2014 was het dan uiteindelijk zo ver: de inwoners van Heuvelland konden kennismaken met het wit minibusje van de vzw Heuvellink. Het initiatief kon meteen op heel wat lovende reacties rekenen. Eindelijk hadden de senioren in Heuvelland een oplossing gekregen!

Hoewel het busje normaal gezien een proefproject van één jaar zou zijn, rijdt het nog steeds gretig rond. De reden? Het overdonderende succes natuurlijk! “De bus rijdt nu al meer dan een jaar in Heuvelland. Het oorspronkelijke idee om dit een jaar uit te testen is reeds overschreden. Maar  we rijden nog steeds vol enthousiasme verder!” zegt Mark Derycke, voorzitter van vzw De Heuvellink

Niet alleen besloten de initiatiefnemers om het project te verlengen, ook beslisten ze dat de Heuvellink niet alleen meer voor senioren zou rijden. Mark vertelt er graag meer over.

“Oorspronkelijk was het inderdaad de bedoeling om de senioren meer mobiliteitsoplossingen te bieden in Heuvelland. Ondertussen is gebleken dat niet alleen deze bevolkingsgroep nood heeft aan oplossingen. Ook andere groepen toonden interesse. Intussen zetten we ons busje ook in voor de Buitenschoolse Kinderopvang, de Sportdienst en de dienst Toerisme. Ons buisje werd bijvoorbeeld zelfs ook gebruikt bij de evacuatie naar aanleiding van een brand,” legt Mark uit. Tijdens de laatste stuurgroep werd ook beslist om binnenkort mensen de mogelijkheid te bieden naar De Wervel in Poperinge te gaan, een vzw die hulp biedt aan mensen die het op sociaal of financieel vlak moeilijk hebben.

Mark had ook graag de seniorenraad vermeld in dit succes. “Zij zijn het die het project trekken en stimuleren onder het gedreven voorzitterschap van Freddy Defoort. Het Sociaal Huis in Wijtschate zet ook z’n schouders onder het project. Zij verzorgen onder de dynamiek van Joceline Mahieu het secretariaat en de boekingen voor de Heuvellinkbus” besluit Mark.

Hun leuze is: “Busje komt zo.” We zijn benieuwd wat de toekomst zal brengen voor dit uniek, succesvol initiatief. Momenteel zijn de oprichters van de Heuvellink op zoek naar sponsors die op het busje willen prijken. Wil je graag wat meer informatie? Neem dan zeker contact op met Mark via mark.derycke [at] telenet.be of 0496 58 73 85  

 

Dit artikel verscheen eerder in Blits

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is