Lokaal energie- en klimaatpact Heuvelland

Op 22 mei 2023, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, 10. Milieu en energie

Op de gemeenteraad van 22 mei 2023 werd het Lokaal energie- en klimaatpact 2021 - 2030 onder de loep genomen. N-VA Heuvelland vindt een lokaal energie- en klimaatpact dat loopt over 10 jaar nodig en nuttig. Maar we hebben toch wel een aantal opmerkingen geuit in de gemeenteraad. Bepaalde doelstellingen zijn weinig ambitieus, maar ook een aantal realisaties over de voorbije twee jaar zijn ondermaats.

Het pact bestaat uit 4 werven:

Werf 1 : Vergroening

- In periode 2020 – 2022 werden er 253 bomen geplant! Doelstelling is 8000 extra bomen tegen 2030.

69 bomen werden wel herplant door droogte en vandalisme, maar dat zijn dus geen extra bomen! Volgens de burgemeester zou er nu minder vandalisme zijn. En wat de droogte betreft, werd er soms gebruik gemaakt van de gietranden.

- slechts 4 geveltuinen geplaatst in laatste jaar

- Heggen, hagen en houtkanten in 2022 : 340 meter 

- 24 inwoners deden samenaankoop voor “behaag je tuin” (= 0.003% van de heuvellandse bevolking)!

Conclusie werf 1 :

We verwijzen naar het agendapunt van vorige gemeenteraad omtrent inspraak en adviesorganen. Zo vinden we het jammer dat er geen milieuraad is om aan het draagvlak omtrent Vergroening te werken.
Hagen, heggen en houtkanten is echt een zwaktebod, hiermee breng je het bocagelandschap niet terug. Op 300km wegen (600km bermen)  stelt 340 meter haag en een 300-tal bomen echt niks voor.

Werf 2 : Renovatie / Hernieuwbare energie

- Gevelscan: 127 gezinnen aanwezig voor bespreking van de warmtefoto, terwijl de doelstelling 200 renovaties is. Met deze scan krijgen de bewoners een duidelijk beeld van het energieverlies van hun woning via de muren, het dak, vochtproblemen, ...

- windturbines : Een online-bevraging die de gemeente organiseerde bij de bewoners leverde 235 reacties op, waarvan 65% positief stonden tgo de opstart van een onderzoek ter zake. Dus slechts 150 mensen gaan mee in het verhaal van potentiële windmolens, wat niet echt representatief is.

Daarbij werden windmolens in de bevraging aan de burgers "verkocht" als coöperatief project, wat het hoge aantal voorstanders verklaart, nl 65%. Op het kabinet van Demir hechten ze bijgevolg weinig geloofwaardigheid aan die cijfers.
Op zich verdient een gemeente niets aan windmolens, tenzij ze natuurlijk op grond van de gemeente staan. In het klimaatpact staat trouwens dat we geen belastingen gaan heffen op windmolens...

Kunnen er andere pistes bewandeld worden als : Gemeente kan bijvoorbeeld overleg plegen met andere gemeenten om inwoners van Heuvelland de kans te geven daar eventueel mee in te stappen in een coöperatief project.
 Of kunnen er maatregelen getroffen worden om eerst de daken van loodsen zoveel mogelijk vol te leggen met zonnepanelen? Vlaanderen voorziet overigens in een extra subsidie als dat asbestdaken zijn.

Of misschien een grensoverschrijdend project: ook in Waasten is/was er blijkbaar een voorstel om langs de N58 3 windmolens te plaatsen.

Voor de burgemeester was minister Zuhal Demir weeral de zondebok. Ze zou blijkbaar de doelstelling omtrent windmolens niet halen, wat pertinent onjuist is! Prioriteit gaat wel langs snelwegen en grote industrieterreinen. Ook volgt ze meestal de negatieve adviezen die lokale besturen uiten tegen komst van windmolens. Voorts verweet hij ons niet af te komen met alternatieve voorstellen, terwijl we dat net wel deden (zonnepanelen op daken van loodsen, overleg met buurgemeenten omtrent samenwerking rond coöperatieve projecten, grensoverschrijdend project met Waasten, oprichting milieuraad in Heuvelland voor o.m. vergroening, ...

Ook vroeg de burgemeester nog maar eens wat onze houding is tegenover windmolens, terwijl dat al lang gekend is : we zijn pro als het een coôperatief project wordt en als het op de geschikte plaats komt in Heuvelland.

Werf 3 : Duurzame bereikbaarheid en deelmobiliteit

- Nieuwe fietspaden : 6,8 km gepland (Doelstelling is 8 km)

- Deelwagen : 8 toegangspunten voor autodeelsysteem. Voorlopig één toegangspunt in Kemmel.  Iemand van Westouter die naar Ieper wil en gebruik wil maken van dat systeem: hoe geraakt die in Kemmel, te voet? Met de fiets? Bij regenweer met openbaar vervoer, maar dan kan je beter ineens doorreizen naar Ieper. Wanneer komen die andere toegangspunten?

Werf 4 : Aanpak droogteproblematiek

- Ontharding in de wijk te Westouter is OK, maar de doelstelling van 1 m² per inwoner voor heel Heuvelland is belachelijk weinig (totaal 80 are)

CONCLUSIE : er zal hier en daar toch een serieus tandje mogen bijgestoken worden! 

 

Op het einde van de gemeenteraad bij de Vragen en Antwoorden stelde gemeenteraadslid Sarah Vandelanotte (CD&V) een vraag omtrent de veiligheid rond de schoolomgeving in De Klijte. Groot was de verbazing bij de oppositie dat het antwoord daarop al een uur eerder breed uitgesmeerd stond op Facebook! Met foto en al van twee schepenen van de meerderheid!

Vragen dienen ruim op voorhand overgemaakt aan het gemeentebestuur, zodat ze zich kunnen voorbereiden op een antwoord. Maar deze praktijk om het al op de sociale media te gooien vooraleer het aan bod komt op de gemeenteraad is er ver over en getuigt van weinig respect voor de indieners van de vraag! Maar zo kennen we de meerderheidspartij al langer : als de oppositie met voorstellen komt, dan draaien en keren ze het zodanig, zodat de perceptie ontstaat dat Gemeentebelangen de oplossing gerealiseerd heeft. En ze dus de pluim op hun goed kunnen steken!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is