KMO-zone in Heuvelland

Op 1 juni 2022

N-VA Heuvelland volgt het debat rond de nieuwe KMO-zones met veel interesse. Daarbij betreuren wij dat de 3 weerhouden zones door het gemeentebestuur werden opgegeven, zonder rekening te houden met de buurt zelf. Op die manier is het draagvlak meteen weggeslagen, en lijkt de kans dat er effectief een kmo-zone komt, meteen zeer klein. Naar ons gevoel zijn er namelijk heel veel praktische en juridische bezwaren met de geselecteerde zones, waardoor de selectie van een bepaalde zone een juridische procedure allicht niet zal overleven.

We stellen vast dat er een heel grote bekommernis is naar de landschappelijke integratie en leefbaarheid van de dorpen, en bewoners met heel veel vragen achter blijven.

Heel wat zones werden in het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan(GRS) als minder gunstig of ronduit ongunstig gekwalificeerd, en het GRS stelt duidelijk het dorpse karakter te willen vrijwaren. Kan men daar zomaar tegen in gaan? Is het maatschappelijk verantwoord het dorpse karakter van De Klijte of Wijtschate sterk aan te tasten, wetende dat er op 5 km, op de grens met Waasten, al een ambachtelijke zone komt? Over welke gebouwen gaat het? Op de KMO-zone van Vleteren (waar vaak naar verwezen wordt) kunnen de gebouwen bijvoorbeeld tot 12 meter hoog gebouwd worden. Wat met het extra verkeer door de dorpskernen?

Wij denken met N-VA dat het echter nog helemaal niet is uitgesloten dat er rond de site van Goudezeune toch nog iets kan gebeuren, en het lijkt de meest realistische optie om tot een KMO-zone te komen. We roepen het gemeentebestuur op om vooral hierop in te zetten. Bovendien vinden wij het raar dat de dorpskom van Kemmel zo expliciet is uitgesloten door het schepencollege, terwijl er daar wellicht toch ook mogelijkheden zijn?

Wie met vragen rond de zones zit, kan bij ons steeds terecht voor een eerlijk en onafhankelijk advies.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is