Impuls van ruim 500.000 euro voor jeugdverblijven

Op 16 oktober 2017, over deze onderwerpen: Cultuur, Lokale economie, Toerisme
De bosgeus

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts investeert via Toerisme Vlaanderen 527.804 euro in 4 erkende jeugdverblijven verspreid over heel Vlaanderen. Met dit geld kunnen de vakantieverblijven hun accommodatie toegankelijker, moderner, brandveiliger of kindvriendelijker maken. “Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om op vakantie te gaan”, zegt Weyts. “Ook mensen met een handicap of zorgbehoefte moeten met vakantie kunnen gaan. Dat vergt inspanningen en investeringen die niet meteen rendabel zijn. Net daarom komen wij tussen met financiële steun.”

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts wil zoveel mogelijk mensen laten genieten van vakantie. Hij maakt nu ruim een half miljoen euro vrij om 4 jeugdverblijven met veel vakantieambitie te steunen.  “Het aanbod van jeugdverblijven voor jongeren (met een beperking) is nog te beperkt in Vlaanderen”, zegt Weyts. “Een uitbreiding van het aanbod vergt serieuze investeringen en dat is dikwijls pas mogelijk als de overheid mee ondersteunt. Dat is één van de dingen die we met dit beleid doen”.

 

Zo krijgt het Sonneheem in Nijlen financiële ondersteuning om de buiteninrichting van het jeugdverblijf toegankelijker en kindvriendelijker te maken. Kamp Kwadraat in Overijse kan dankzij de Vlaamse middelen grondig gemoderniseerd worden. Duindal in Westende krijgt een impuls voor een volledige renovatie. De Bosgeus in Heuvelland krijgt steun om te investeren in modernere douches, een dagzaal, een speelzolder, een ruime eetzaal en een aangepaste keuken.
De sanitaire cellen worden gemoderniseerd: de gemeenschappelijke douches worden verbouwd tot individuele cellen met voldoende wastafels. Er komt een eetzaal waar de hele groep voltallig en comfortabel kan zitten en een keuken die aangepast is om te koken voor 132 gasten. Deze nieuwe ruimte zal vlot toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. De strengste brandveiligheidsnormen worden gerespecteerd. Op de bovenverdieping wordt een grote speelzolder ingericht. De kelderruimte wordt dan weer omgebouwd tot dagzaal. De steun loopt op tot bijna €50.000, schepen van toerisme Etienne Cloet (N-VA) is erg gelukkig met de investering.

De middelen gaan kortom naar de modernisering van jeugdverblijven. Dankzij dat Vlaamse geld kunnen uitbaters van jeugdverblijven investeren in het comfort, de toegankelijkheid, brandveiligheid en de kindvriendelijkheid van hun infrastructuur. Het geld wordt gebruikt voor duurzaamheidsprojecten, renovatiewerken, aanpassingen in de infrastructuur ten behoeve van mindervaliden en de zeer grondige vernieuwing van enkele vakantiehuizen. Vlaanderen dekt voor onderstaande projecten tot maximum 40% van de totaal subsidieerbare kost.

In bijlage vindt u meer informatie. U kan ook alles terugvinden op http://www.toerismevlaanderen.be/toerisme-voor-allen-verblijven-subsidie...

 

Contact:

Jeroen Tiebout, woordvoerder Ben Weyts, 0477/99.80.88

Stef Gits, woordvoerder Toerisme Vlaanderen, 0486/22.67.95

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is