U bent hier
Dringende nood aan meer inspraak- en participatiemogelijkheden in Heuvelland
Op de gemeenteraad van 24 april hebben onze collega’s van CD&V een interpellatie ingediend omtrent de noodzaak aan inspraak en betrokkenheid van de inwoners van Heuvelland.
In 2019 werd in de gemeenteraad de oprichting van een participatieraad goedgekeurd, die alle vormen van inspraak wat zou coördineren. Dit werd met veel poeha in de pers aangekondigd. We vonden dat toen een goed idee en we hebben dat dan ook mede goedgekeurd. Maar wat blijkt nu een goede 4 jaar later? Dat dit helemaal niet werkt. Ook andere inspraakmogelijkheden worden pas met mondjesmaat in het leven geroepen als het past in het kraam van de meerderheidspartij.
Wij pleiten ervoor om toch voor een aantal belangrijke zaken als milieu, sport, landbouw, cultuur, lokale economie, enz… werkgroepen op te richten . Zo is het bijvoorbeeld jammer dat er geen milieuraad meer is die zorgt voor een overleg tussen landbouwers en natuurbeschermers. Dan moet men niet verbaasd zijn dat de tegenstellingen groeien (cfr. het zaaien van tarwe onder de zetellift). Zeker met de eco-regelingen in het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid en de aankomende natuurherstelwet lijkt dat overleg dringend en noodzakelijk. Ook voor het bomenplan had dit overleg kunnen zorgen voor een beter draagvlak.
CD&V stelde o.m. ook de oprichting van dorpsraden voor. Een voorstel dat trouwens letterlijk uit het verkiezingsprogramma van de meerderheidspartij komt. Voor ons heeft het echter weinig zin om terug te willen keren naar de situatie van vóór de fusies. Zo'n dorpsraad lijkt ons eerder een veredeld feestcomité. Beter ware het dat er in een Participatieraad (die nu eigenlijk niet bestaat) van elk dorp minstens 1 (liefst 2) vertegenwoordigers zouden zijn. Die dan ook in het dorp heel duidelijk als aanspreekpunt bekend zijn.
Online bevragingen, nog zo iets. Dit kan nuttig zijn maar we hebben lang moeten zoeken om de resultaten van onlinebevragingen als over de windmolens terug te vinden op de site van de gemeente. Staat zelfs niet onder ‘Inspraak en Participatie’ op de website. Resultaten van die bevragingen zeggen iets, maar niet alles. Wat precies gevraagd werd in de polls vinden we ook niet terug. Er zijn trouwens mensen die bij het invullen aangeduid hebben dat ze terug gecontacteerd wilden worden omtrent de materie. Bij de bevraging over windmolens bijvoorbeeld : iemand van ons heeft dat effectief gedaan, maar nooit een reactie gekregen!
Het huidige bewind blijft doof en ziende blind voor de inbreng van de modale burger, van de stemgerechtigden…..! We zien alleen ondermaatse en slabakkende participatie- en inspraakmogelijkheden en dat willen we uiteraard veranderen!