De Heuvelbon : een succes of een slag in het water?

Op 21 december 2020, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Goed bestuur, Lokale economie, Sociaal beleid

Gemeente Heuvelland kreeg in het kader van de Covid-19-crisis van de Vlaamse overheid een budget van ruim 13.000 euro dat gebruikt kan worden als consumptiebudget voor kwetsbare huishoudens. Voor de verdeling daarvan werd de Heuvelbon (waarde 10€) in het leven geroepen. Vanaf half november konden kwetsbare gezinnen die bonnen aanvragen en daarmee aankopen doen in bepaalde handelszaken in Heuvelland.

Op de gemeenteraad van 21 december had N-VA raadslid Ivo Fonteyne serieuze bedenkingen bij de implementatie van deze maatregel. N-VA Heuvelland vindt het uiteraard goed dat deze doelgroep een steuntje in de rug krijgt, en dat de lokale handel daar ook wat van meepikt. Maar de verdeling van dat budget via die Heuvelbon schiet volledig zijn doel voorbij! De benaming Heuvelbon werd overigens gepikt van het voorstel voor een ‘Heuvellandbon’ waarmee de N-VA-afdeling wel iets anders op het oog had.  Namelijk ondersteuning van de lokale handel, en de inwoners die lokaal kopen een extraatje bezorgen. Dit voorstel werd overigens afgekeurd door de meerderheidsfractie.

Raadslid Ivo Fonteyne : “We kijken met verwondering naar de lijst van deelnemende handelszaken. Zo bemerken we dat die voor bijna de helft bestaat uit restaurants! En als klap op de vuurpijl ook nog een vakantieverblijf. We vragen ons immers af of er veel hulpbehoevende mensen zijn die de bon gaan besteden in één of ander restaurant of vakantieverblijf! Het is hen uiteraard gegund, maar laat ons eerlijk zijn: daarmee zijn ze toch niet veel geholpen. En de restaurants ook niet want zoveel kwetsbare gezinnen zullen er niet op restaurant gaan hoor. Ik denk dat die mensen veel meer gediend zijn met een aankoopbon in winkels die voorzien in levensnoodzakelijke producten zoals voedingsmiddelen, producten voor persoonlijke hygiëne, kledij, brandstof, … “

Voormalig OCMW-voorzitter en N-VA bestuurslid Ward Dierickx : “We stellen ons vragen bij de samenstelling van die lijst. We horen dat bepaalde winkels die levensmiddelen e.d. verkopen uit de lucht vallen en beweren niet aangesproken te zijn om deel te nemen! De aanpak van de verdeling van die 13.000€ mist dus duidelijk zijn doel. Hoe werden de deelnemende zaken benaderd, waarom deze wel en andere niet. Waarom de ene apotheek wel en de andere niet, waarom de ene voedingswinkel wel en de andere niet, en waarom hoofdzakelijk restaurants? Er schortte dus blijkbaar iets aan de communicatie naar de winkeliers toe. De actie loopt nog tot eind augustus en dus is er volgens ons nog wat tijd om op dat vlak bij te sturen.”

Schepen van sociale zaken Hilde Stragier antwoordde dat er momenteel 465 van de 1.315 bonds afgeleverd werden, en dat alle handelszaken op de hoogte gebracht werden. Weliswaar via mail. Maar soms geraken mails verloren of komen in spam terecht. Op de vraag van Ivo om eventueel nog winkels toe te laten om het onevenwicht wat weg te werken was het antwoord negatief!

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is