Beknopt verslag Gemeenteraad Heuvelland 27 mei

Op 28 mei 2019, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Kinderopvang, Lokale economie

Beknopt verslag Gemeenteraad Heuvelland 27 mei

 

Enkele belangrijke punten uit de gemeenteraad van 27 mei, die N-VA mee goedkeurde:

-        Subsidies voor lokalen buitenschoolse kinderopvang in Heuvelland

-        Belastingen op reclamedrukwerk. Vrijstelling voor Heuvellandse ondernemers die hinder ondervinden door wegeniswerken

-        Uniformisering inzameling textiel

-        Vragen en antwoorden

 

1) Subsidie voor Buitenschoolse Kinderopvang (BKO)

Voor de kleuter- en lageronderwijsinstellingen in Heuvelland organiseert de gemeente BKO, in samenwerking met die scholen. Zo kunnen kinderen gemakkelijker in eigen dorp terecht vóór, tijdens en na de schooluren. Om scholen te ondersteunen in de verbeterings- of opfrissingswerken van de lokalen waar kinderopvang gebeurt, voorziet de gemeente een subsidie van 50% van de kostprijs, met een maximum van 2000 euro

2) Taks op verspreiden van reclamedrukwerk

Om de overvloed aan reclamedrukwerk wat te temperen, heft de gemeente een taks op het verspreiden van dergelijk drukwerk. Dit geldt niet voor publiciteit op één A4-blad, waarvan veel heuvellandse ondernemers gebruik maken. Op die manier betalen ondernemers van buiten Heuvelland eigenlijk het overgrote deel van die taks. Ook is er een vrijstelling van deze taks voor ondernemers die hinder ondervinden door wegeniswerken. Tijdens die werken kunnen ze dus hun klanten op de hoogte houden van bereikbaarheid, extra promoties e.d., zonder die belasting. Deze maatregel kwam tot stand na overleg met Unizo Heuvelland.

3) Textielcontainers

Er zijn op diverse locaties kledijcontainers geplaatst door diverse organisaties die textielafval ophalen. Met IVVO werd overeengekomen om overal dezelfde containers te plaatsen en aldus die ophaling te uniformiseren. Dit is ook in het voordeel van de gemeentekas.

4) Vragen en antwoorden

Raadslid Geert Debergh (CD&V) kwam met 2 vragen:

-        Werken aan kleedkamers en kantine van FC Westouter zijn al een hele tijd gepland, maar nog altijd niet gestart. Antwoord : Er bleken nog een aantal voorbereidende werken en opzoekingen te moeten plaatsgrijpen, om later niet voor verrassingen te staan (zoals problemen ivm asbest e.d.). Nu zouden de werken volgens schepen De Meyer toch binnenkort moeten aanvatten.

-        Oprichting Participatieraad : hoever staat het daarmee?  Antwoord : Enkele adviesraden zijn ondertussen al samengekomen (jeugdraad, gecoro, seniorenraad, …). Ook nieuwe werkgroepen zijn van start gegaan (fiets, kerk Kemmel, ...) of doen dat binnenkort. Vanuit die raden en werkgroepen zal dan de participatieraad samengesteld worden. Na de zomer zou dan definitief gestart worden met de Participatieraad.

Raadslid Ward Dierickx (N-VA) stelde 2 vragen:

-        Organogram van de gemeentelijke diensten. Voor veel (nieuwe) raadsleden is het immers nog wat zoeken hoe de gemeentelijke diensten gestructureerd zijn en wie de betrokken diensthoofden en medewerkers zijn. Dit is uiteraard ook belangrijk voor de burger die op het gemeentehuis zijn weg moet vinden. Antwoord : In de besloten zitting werd door de algemeen directeur duiding gegeven over dit onderwerp. Hier en daar dienen de nieuwe structuren nog wat verder ingevuld te worden, maar stilaan krijgt het vorm.

-        Na elke Gemeenteraad is er ook de Raad voor Maatschappelijk Welzijn (RMW). Hier blijken er meestal weinig of geen agendapunten te zijn, wat ons wat verwondert in vergelijking met de agenda van de vroegere OCMW-raden. Antwoord : Er werden door het decreet op het lokaal beleid heel wat bevoegdheden overgeheveld naar het Vast Bureau, waardoor de RMW enkel de grote lijnen en dossiers moet behartingen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is