Aanbod sociale huurwoningen in Heuvelland loopt wat achter

Op 25 januari 2021, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Goed bestuur, Sociaal beleid

Op de eerste gemeenteraad van 2021 vroeg raadslid Ivo Fonteyne de stand van zaken op omtrent de evolutie van de sociale huurwoningen in Heuvelland.

De Vlaamse overheid wil immers het sociaal woonaanbod versneld uitbreiden. Iedere gemeente kreeg in 2009 een bindend sociaal objectief (zgn BSO) opgelegd voor de periode 2009 tot 2025. Binnen die termijn moet de gemeente een aantal bijkomende sociale huurwoningen realiseren.

Om dat op te volgen voert men tweejaarlijks een voortgangstoets uit, om te zien welke inspanningen de gemeente levert om het BSO te bereiken. Daarbij deelt men dan de gemeenten in categoriën in :

categorie 1: de gemeente volgt het groeipad.
categorie 2a: de gemeente volgt het groeipad niet, maar levert voldoende inspanningen om haar BSO te bereiken
categorie 2b : zelfde als 2a, maar hier levert men onvoldoende inspanningen.

In de recente toets van 2020 bevindt Heuvelland zich in categorie 2a: volgt dus het groeipad niet, maar levert wel voldoende inspanningen om haar BSO te bereiken. Het merendeel van de gemeenten zit wel in categorie 1, en doet daar in veel gevallen nog een schep bovenop.

Wat valt er hierbij nog op?  Dat in de periode 2012 – 2018 Heuvelland in categorie 1 zat : de gemeente volgde toen wel het groeipad. Deze periode valt grotendeels samen met de vorige legislatuur, waarin onze N-VA schepen Ward Dierickx schepen van sociale zaken en voorzitter van het OCMW was. Mede onder zijn impuls werd er dus degelijk werk verricht in dat verband.

Ivo stelde volgende vragen aan de bevoegde schepen :

- Waar staan we heden ten dage in het aantal bijkomende sociale huurwoningen?

- Hoe verhoudt zich dit aantal tegenover het vooropgesteld BSO?

- Welke maatregelen zullen er genomen worden om terug in categorie 1  te belanden tegen de volgende toetsing in 2022?

Antwoord bevoegde schepen van sociale zaken:

Van de 54 bijkomende sociale huurwoningen zijn er momenteel 34 gerealiseerd. Recent werd een oproep voor architecten gelanceerd om nog 12 woningen te bouwen (4 in Kemmel en 8 in Westouter). Daarnaast nog een groei in de sociale verhuur via het sociaal verhuurkantoor, en initiatieven om ook vanuit de gemeente nog extra sociale woningen te realiseren. Tegen 2025 zullen er dus normaal voldoende sociale huurwoningen gerealiseerd zijn.

Op dezelfde gemeenteraad werd er een tweede ereburger van Heuvelland aangesteld : José Lemahieu. José heeft heel wat werk verricht om de Heuvellandse wijn overal te lande, en daarbuiten, te promoten. Een verdiende erkenning voor deze ambassadeur!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is