N-VA Westhoek wil eigen lijsten maar gemeentelijke afdelingen vinden moeilijk kandidaten

Op 24 juni 2011

Met enkele uren verschil kondigden zowel de nationale besturen van CD&V en N-VA woensdag aan dat ze op eigen kracht naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 gaan. Lokale kartels kunnen nog, als de afdelingen dat willen. Bij N-VA moet wel aangetoond worden dat ze een meerwaarde bieden en de arrondissementsbesturen moeten er hun zegen aan geven. "We willen niet meer tegenkomen wat in Ieper is gebeurd", zegt regiovoorzitter Guido Clicque van N-VA Westhoek. Daar werd het bestaande kartel onder druk van premier Yves Leterme (CD&V) vorig jaar al verlengd, zonder medeweten van De Wever en co.

In onze regio zit N-VA momenteel in kartel met CD&V in Ieper en Poperinge. In Zonnebeke levert de partij de burgemeester, maar die maakt wel deel uit van de samengestelde lijst Inspraak. In Heuvelland is N-VA onderdeel van de oppositiefractie Gemeentebelangen. Wat staat er te veranderen?

Guido Clicque: "Iedere afdeling kan vrij beslissen, maar we gaan voor eigen lijsten waar dat kan. N-VA is momenteel een heel sterk merk. Daar moeten we lokaal kunnen van profiteren en in sommige gemeenten kunnen we zelfs scherprechter spelen. Het is echter niet evident om overal voldoende kandidaten te vinden. In Mesen zal dat waarschijnlijk niet lukken. In Langemark-Poelkapelle zijn we wel dicht bij de oprichting van een eigen afdeling, maar daarom hebben we nog geen lijst. In Vleteren hebben we al een aantal leden, maar ook dat aantal moet nog groeien."

Spanningen

Hetzelfde geldt voor Poperinge waar enkele gewezen VU'ers vorig jaar een afdeling van N-VA hebben opgericht. "In juli spreken we met de afdeling", aldus Clicque. Bij kartelpartner CD&V klinkt het dat de partij openstaat voor een verlenging van de samenwerking, "maar dan moet N-VA zowel mannelijke als vrouwelijke kandidaten naar voor schuiven die een meerwaarde bieden", aldus voorzitter Henri Lefever (CD&V).

Of N-VA in Zonnebeke onafhankelijk opkomt, is nog maar de vraag. De lijst Inspraak gaat al vele jaren mee, al zorgt de strijd om het toekomstige burgemeesterschap er nu wel voor spanningen. "De onderhandelingen zijn bezig", aldus Guido Clicque.

In Heuvelland staat de N-VA het verst. "De afdeling is in september opgericht. We gaan het op eigen kracht proberen", vervolgt Clicque. Jean-Pierre Geelhand de Merxem, de liberale fractieleider van Gemeentebelangen, houdt er alvast rekening mee dat de lijst verdwijnt. "Sowieso is de naam Gemeentebelangen opgebruikt. We hebben twee keer in groep geprobeerd de CD&V van de macht te krijgen en we hebben twee keer het onderspit gedolven. Er moet iets nieuw komen en mijn voorkeur gaat uit naar een kleurloze lijst. Als N-VA niet meer mee doet en apart opkomt, kan dat wel interessant worden. N-VA zou wel eens heel wat kiezers van meerderheidspartij CD&V kunnen afsnoepen en dat kan het politiek landschap helemaal hertekenen. Ik vraag me wel af of N-VA voldoende vrouwelijke kandidaten zal vinden. Dat is voor iedereen erg moeilijk", besluit Geelhand de Merxem.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is