683.000 euro voor restauratie bedaking Kasteel de Warande in Kemmel

Op 4 maart 2016, over deze onderwerpen: Cultuur, Financieel Beleid, Erfgoed
stadhuis kemmel

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 683.000 euro toe aan de gemeente Heuvelland voor de restauratie van het Kasteel de Warande in Kemmel (Heuvelland).

Het imposante kasteel is gebouwd kort na WO I en geeft een beeld van de levenswijze van de landadel. Het kasteel is in 2004 beschermd als monument. Het omliggende park maakt deel uit van het beschermde landschap van de Kemmelberg.

Bijna honderd jaar na de bouw van het kasteel is de leien dakbedekking nu dringend aan vernieuwing toe.

Het kasteel is momenteel in gebruik als gemeentehuis van Heuvelland.

Sinds 1979 doet het kasteel dienst als gemeentehuis en na de restauratie van het dak zullen ook de zolders gebruikt kunnen worden als kantoorruimte voor de gemeentelijke administratie.

Dank zij de inspanningen van Schepen voor Erfgoed Etienne Cloet bij het bevoegde kabinet, kwam er eindelijk schot in de al jarenlang aanslepend dossier.

 

 

Achtergrondinformatie

Het Kasteel de Warande is gelegen op de oostflank van de Kemmelberg, en is in opdracht van Baron Jacques Bruneel de la Warande opgetrokken als vakantieverblijf. Voor de oorlog stond op deze plek een jachtpaviljoen. Het kasteel, naar ontwerp van de architecten Pil en Carbon (Oostende), heeft een nagenoeg U-vormige plattegrond en overstijgt de doorsnee wederopbouw zowel wat de vormgeving als de algemene afwerking betreft.

Foto’s: https://www.onroerenderfgoed.be/nl/over-ons/voor-de-pers/

 

 

Meer informatie

Lisa Lust

(Adjunct-woordvoerder)

lisa.lust [at] vlaanderen.be

 

Kabinet van Geert Bourgeois,

minister-president en

Vlaams minister van Buitenlands Beleid

en Onroerend Erfgoed

02/ 552 60 80 – 0476/ 493 426

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is