11 Juli viering in Heuvelland

Op 14 juli 2016, over deze onderwerpen: Cultuur, Vlaamse Feestdag
team n-va

 

 

Zondag 10 juli vond de gemeentelijke 11 juli viering plaats. Het was een uitdaging om een beperkte groep van gemeente- en ocmw medewerkers bijeen te brengen, samen met de verantwoordelijken van een aantal gemeentelijke raden en verenigingen.

Niet uitgenodigd maar wel aanwezig was een stralend zonnetje. De fanfare van Nieuwkerke onder leiding van Willy Bruneel wist een zeer gesmaakte muzikale omlijsting te brengen. Zij vonden een geschikte plaats op de gelegenheidskiosk, speciaal daarvoor geïnstalleerd door Jeroen Fiey uit Wijtschate, op de esplanade van het gemeentehuis. De gelegenheidspreker was Ward Dierickx (N-VA) en voorzitter van het OCMW.  Hij dankte de burgemeester en college voor het inrichten van dit eerste 11 julifeest.  Hij hoopte op een jaarlijkse herhaling van deze organisatie, en dacht dat dit het momentum zou kunnen zijn om de verdienstelijke Heuvellanders te vereremerken. Ook verwees hij enerzijds naar de oprichting van het Sociaal Huis , dat een echt succes blijkt te zijn, anderzijds naar de opdracht van minister Homans om straks de inkanteling  van OCMW in de gemeente te organiseren: op papier alvast geen moeilijke opdracht….! Hij riep dan ook alle ambtenaren en mandatarissen op om eensgezind deze opdracht tot een goed einde te brengen.

Tussendoor werd ook verwezen naar het historisch moment : een Europese Unie op zoek naar zichzelf, een Brexit, een vluchtelingencrisis, een eurocrisis, … mensen zoeken dan een houvast. En zij vinden die houvast in hun identiteit. Wij moeten als Vlaming onszelf blijven in een geglobaliseerde wereld. August Vermeylen stelde al in 1900 : “Om iets te zijn moeten we Vlamingen zijn. Wij willen Vlamingen zijn om Europeers te worden.” Met een open geest kijken we naar de wereld en naar andere culturen, vastbesloten niet toe te geven op onze eigenheid, op onze democratische waarden van vrijheid en rechtvaardigheid. Wij vragen ook respect voor onze taal en cultuur. Vlaanderen is een gastvrij land. Maar dat betekent ook dat wie zich hier wil vestigen, zich ook zal moeten inburgeren. Maar ook de houding van de PS maakt duidelijk dat we nood hebben aan een meer eenvoudige staatsstructuur en homogene bevoegdheidspakketten, waarbij iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen rekening. We moeten ons blijven afvragen of de omslag naar het confederalisme de Vlaming niet gelukkiger kan maken. Vlaanderen zou dan  zijn eigen koers kunnen varen.

Maar ook lokaal moeten we onze rekening maken en verantwoordelijkheid nemen. "Ik mag zeggen dat wij de voorbije drie jaren hard gewerkt hebben, zowel bestuur als administratie, om een propere lei voor te leggen. Het moedigt ons aan om straks verder te doen in de goeie richting, maar ook adem te geven aan de noodzakelijke veranderingen. Het is duidelijk dat we de geesten moeten scherpen om op zoek te gaan naar wat wij in Heuvelland echt nodig hebben, beleidsmatig, aangepast aan de noden van de hedendaagse burger in al zijn facetten."

Wat betreft de dynamiek van problemen en oplossingen, voegde hij eraan toe: “Het doet mij denken aan Andre Gide: il n’ y a que des solutions; L’esprit de l’homme invente ensuite le problème."  Als afsluiter vermeldde hij nog de succesvolle dag van de mantelzorger in Heuvelland, welke plaatsvond in de feesttent te Wijtschate.

Voorzitter Ward Dierickx nodigde daarop de vrij talrijke aanwezigen uit  het glas te heffen op deze eerste officiële Vlaamse viering van de gemeente Heuvelland.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is