Opnieuw geen steun van gemeente Heuvelland voor de MUG-heli

Op 23 juni 2021, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Goed bestuur, MUG-helikopter, Welzijn & gezondheidszorg

Op de gemeenteraad van juni 2021 vroeg ons raadslid Ivo Fonteyne voor het derde jaar op rij financiële steun voor de MUG-helikopter. Hij stelde voor dat het gemeentebestuur 1.600 euro zou schenken, omgerekend amper 20 eurocent per inwoner! Dit werd weeral eens meerderheid tegen oppositie afgekeurd.

De MUG-heli blijft het moeilijk hebben om de eindjes aan mekaar te knopen. De werking kost jaarlijks ca. 650.000 euro en hangt dus zoals gekend af van giften, sponsoring, en provinciale en gemeentelijke inspanningen. De heli doet nog altijd zo’n 700 interventies per jaar en redt jaarlijks gemiddeld 40 extra levens. Binnen de 15 minuten kan hij landen in heel West-Vlaanderen, en veroorzaakt gemiddeld 10 min tijdwinst. Twee miljoen mensen zijn woonachtig binnen zijn bereik.

Ieder jaar vraagt het Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening vzw aan de gemeentebesturen van onze provincie om financiële steun te verlenen voor de werking van de MUG-heli. In 2019 en 2020 hebben we ook het voorstel gedaan in de gemeenteraad om financiële steun te verlenen daarvoor. Dit werd steeds afgekeurd door de meerderheidsfractie, met als reden dat de federale overheid dit maar moet bekostigen. De bevoegde schepen kwam in zijn antwoord andermaal aandraven met het feit dat in de vorige legislatuur ook geen toelage werd toegekend. Ivo Fonteyne : “Er bestaat zoiets als voortschrijdend inzicht. Wij vinden ook nog altijd dat de federale overheid hier zou moeten tussenkomen. Maar wat zien we? Dat die nog altijd niet over de brug komen met financiële middelen, en het ziet er ook niet naar uit dat dit in de nabije toekomst zal gebeuren. Als elk gemeentebestuur zal reageren zoals de meerderheidsfractie in Heuvelland, dan is het over en out voor de MUG-heli!”.

Voorts probeerde de schepen als afleidingsmanoevre een doorzichtig pleidooi te houden voor AED-toestellen in alle dorpen van Heuvelland, en waarvoor de gemeente opleiding zou voorzien. Hij vergat daarbij te vertellen dat er in de helft van de Heuvellandse deelgemeenten al zo’n toestel is. En bovendien zijn er een aantal geplaatst op privé-initiatief zoals onlangs bij de Spar in Nieuwkerke. N-VA Heuvelland heeft overigens eerder ook al een gesmaakte opleiding voor het gebruik van die toestellen georganiseerd in de brandweerkazerne van Kemmel.

N.a.v. de weigeringen door de meerderheidspartij in de gemeenteraad hebben we met de MUGheli-actie Heuvelland zelf acties op touw gezet, waardoor we in 2019 en 2020 in totaal liefst 5.500 euro konden overhandigen aan de organisatie achter de heli! We voelden immers aan dat de bevolking niet opgezet was en is met de weigering van het gemeentebestuur om financieel te steunen. We hebben die acties ondernomen, omdat we met N-VA Heuvelland voor onze Heuvellandse bevolking alle mogelijke middelen ter beschikking willen hebben in levensbedreigende situaties. Wij wensen de inwoners van Heuvelland de beste en snelste zorgen te kunnen aanreiken!

Profiteren van eventuele tussenkomst van de heli, en zelf geen poot uitsteken om die in de lucht te kunnen houden vinden we onverantwoord! Waar het gemeentebestuur pertinent alle steun blijft weigeren, neemt de Heuvellandse bevolking wel haar verantwoordelijkheid door binnenkort opnieuw massaal kraslotjes aan te kopen, waarvan de opbrengst integraal naar de heliwerking gaat.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is