Fedasil-centrum in Heuvelland? Geen goed idee!

Op 25 april 2023, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

In de gemeenteraad van april kwam raadslid Ivo Fonteyne (N-VA) met het bericht dat hij uit goede bron had vernomen dat Fedasil asielzoekers wil laten opvangen in Heuvelland. Blijkbaar volgt onze plaatselijke N-VA-afdeling de plaatselijke ontwikkelingen beter op de voet dan het schepencollege? Het is bedenkelijk dat de burgemeester compleet uit de lucht viel terwijl N-VA als oppositiepartij over deze informatie beschikte.

N-VA Heuvelland vindt de komst van een opvangcentrum voor asielzoekers in de gebouwen van het Sint-Vincentiusklooster te Nieuwkerke geen goed idee!

Ten eerste wil N-VA Heuvelland benadrukken dat ze zich solidair opstelt met verzoekers om internationale bescherming. Tijdens de eerste Wereldoorlog werd onze streek hard getroffen door oorlogsgeweld, en werden onze inwoners op hun beurt in de ruime regio opgevangen. Dat wordt onder meer herinnerd in de “Gedachtenistuin Vluchtelingen” te Westouter.

We bekijken dit feit dan ook met een zeer open blik, maar toch kunnen we niet akkoord gaan met de plaats van dit opvangcentrum.

Het zou naar verluidt gaan om 130 asielzoekers, waaronder wellicht heel wat gezinnen.  

Nieuwkerke, met minder dan 1500 inwoners, heeft echter helemaal niet de draagkracht en infrastructuur om dergelijk aantal asielzoekers op een kwaliteitsvolle manier op te vangen. Aangezien er bovendien een beroep gedaan wordt op lokale vrijwilligers en verenigingen, vinden we dat er eerst bij de lokale bevolking moet gepolst worden of men voor deze samenwerking open staat, alvorens dergelijke beslissing te nemen.

Ook voor de school in de buurt wordt het moeilijk om de kinderen correct op te vangen, zonder nadelige effecten op het onderwijsniveau van de plaatselijke kinderen, en op de werklast voor het onderwijzend personeel.

Het lijkt er bovendien op dat men onvoldoende heeft stilgestaan bij de geografische locatie van Nieuwkerke, dat zich op ruime afstand van de steden Ieper en Poperinge situeert.

Zo bevinden verschillende gemeenschapsvoorzieningen, zoals het Jan Yperman ziekenhuis, maar ook het politiekantoor in Ieper, zich op bijna 20 minuten van de lokatie. Wij vrezen dat op die manier de veiligheid  van de dorpsbewoner, van de medewerkers van het centrum, en maar ook  van de gezinnen in het opvangcentrum, niet kan gegarandeerd worden. 

Ook zullen de bewoners van het opvangcentrum zich moeten verplaatsen met het openbaar vervoer, dat in deze streek ondermaats is uitgebouwd. Daardoor vrezen wij dat zij genoodzaakt zullen zijn om doelloos te moeten blijven rondhangen in Nieuwkerke, met alle mogelijke problemen van dien.

Wij vragen dan ook uitdrukkelijk dat de federale regering deze beslissing herbekijkt.


Naar aanleiding van onze vraagstelling op de gemeenteraad of het bestuur van die plannen op de hoogte was, heeft de burgemeester ons daags nadien frontaal aangevallen op Facebook en WTV, als zouden het allemaal leugens en paniekzaaierij zijn! Hij schiet dus ongefundeerd op de boodschapper. Volgens onze informatie zijn de plannen wel degelijk veel concreter dan officieel wordt toegegeven, en er wordt geenszins ontkend dat dergelijke plannen voorliggen. Meer nog, het is nog steeds mogelijk dat daar een opvangcentrum komt! Leugenachtig was de communicatie dus helemaal niet.
Jammer dat hij dit in eerste instantie misbruikt om opnieuw de oppositie in een kwaad daglicht te stellen, terwijl dat wie ons bericht onbevangen leest, vooral veel bezorgdheid zal zien. Ten gronde is hij het met ons eens, het zou eigenlijk daarover vooral moeten gaan. Het is dus in eerste instantie de burgemeester die de zaken heeft opgeklopt, door op Facebook een grote one-man-show op te voeren.
We snappen zijn frustratie wel dat hij van de oppositie de info moet krijgen, maar dan nog kan hij zich beter constructief opstellen in plaats van een platte aanval in te zetten op N-VA. We hopen dat hij alsnog tot het inzicht komt dat we hier aan hetzelfde zeel moeten trekken.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is